Blog #2 Het ontstaan van Goud. Magisch!

                                                                 

Welkom bij deze tweede blog van Chula Jewellery!

In deze blog zal ik je kort en simpel uitleggen hoe goud is ontstaan. Ik weet zeker dat dit je zal verrassen en dat de meeste mensen hier geen idee van hebben!

Als je dit verhaal leest kijk je ineens heel anders naar je gouden sieraad en snap je waarom goud zo'n bijzonder materiaal is en vroeger al een status symbool was.

Goud is niet ontstaan op de aarde zelf, maar in het heelal! Wist je dat? Voor het vormen van goud is een enorme kernfusie door een zeer grote massa (onze zon is er zelfs te klein voor) nodig die wij als mens niet kunnen nabootsen.

 

                                                                                                                                         Supernova

Wanneer een grote ster explodeert, genaamd Supernova, of twee grote sterren botsen, zullen de buitenste lagen van de ster of sterren weg geblazen worden. In die buitenste lagen vinden we in dat geval o.a. goud.

 

 

                                                                                                                                               Aarde

Dit goud en andere delen wordt het heelal in geslingerd en zwerft als stof. Wanneer de stofdeeltjes in het zwaartekrachtveld van een ster komen zoals de Zon tijdens het ontstaan van planeten, worden de stofdeeltjes onderdeel van een samengeklonterd geheel die uiteindelijk een planeet vormen. Goud is dus op aarde sinds het ontstaan van onze planeet aarde, 4,56 miljard jaar geleden. Onvoorstelbaar bijzonder toch wat dit materiaal voor een reis heeft afgelegd? Krijg je nog meer waardering voor goud vind ik, jij ook?

Doordat de mens dit proces niet kan nabootsen en dus geen goud kan maken, behoudt goud altijd zijn waarde. Daarom wordt er in de tijd waar we nu in zitten, de Corona crises, en de daarbij horende onzekere markt, veel geïnvesteerd in grondstoffen zoals goud. Dus mocht je nog een goed excuus nodig hebben om een mooi gouden sieraad aan te schaffen... ;).

Voel je vrij om iets van je te laten horen in de reviews hieronder en of er onderwerpen zijn waar je meer van wilt weten, zou ik heel leuk vinden.

 

Ik hoop tot de volgende blog!

 

Liefs.

                                   

                                   

 

E. Brouwer/ Chula Jewellery
Comments
Hi Brit, excuus voor mijn late reactie. Nog een beetje nieuw met de blogs haha en had je reactie over het hoofd gezien.

Goud is ook zo'n mooi materiaal om mee te werken.

Vwb zilver heeft geloof ik een soortgelijk verhaal, maar dat weet ik niet zeker. Ik werk alleen met goud dus daar kan je me alles over vragen :)

xxx
Ellen Brouwer - 03 Aug 2020 - 10:37
Wat leuk om te lezen! Dat wist ik niet! Geldt dat ook voor zilver enzo? Zeker bijzonder materiaal. Mooi om te zien ook wat mensen ermee kunnen maken. ;-)
Brit - 15 May 2020 - 07:35
Leave a comment